Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Souhlasím

Velikonoční mazanec – věnec

 

Složení:

500 g hladké mouky
100 g cukru
100 g tuku (másla nebo Hery)
2 žloutky
40 g droždí - (kvásek: do trochy vlažného mléka s trochou cukru rozdrobit droždí, mírně posypat moukou, nechat vykynout)
1/8 l mléka (dle potřeby trochu přidat)
1 lžička soli
vanilkový cukr
rozinky
nakrájené oloupané mandle
špetku muškátového květu  (Koření od Rojika)
citronová kůra
rozšlehané vejce s trochou mléka na potření hotového mazance
nakrájené či plátkové mandle na povrch

mazanec

Postup:

Mouku s cukrem, vanilk.cukrem, citronovou kůrou, solí, muškát.květem, rozinkami a mandlemi dobře promícháme.
Žloutky rozmíchané v mléce, přilijeme do důlku v mouce, přidáme změklý tuk, trochu vmícháme a přidáme vzešlý kvásek.
Vše dobře promícháme a hněteme. Těsto musí být poměrně tuhé (přidáváme proto mléko podle potřeby).
Když je těsto hladké, trochu posypeme moukou a dáme pod utěrku k teplu kynout. Může to trvat i dvě hodiny (pokud těsto není moc v teple, můžeme ho nechat přes celou noc a teprve ráno formovat a péct).
Těsto po vykynutí vyjmeme, na vále utvoříme věnec, dáme na plech, pokrytý pečícím papírem a ještě chvíli necháme odpočinout.


Mazanec potřeme rozšlehaným celým vejcem s trochou mléka a poklademe mandlemi.
Vložíme do vyhřáté trouby (asi na 200 stupňů.) Asi po 10 či 15 min. zmírníme a pečeme dozlatova. Pokud na povrchu rychle tmavne, můžeme ho přikrýt pečícím papírem nebo alobalem. Zkoušku upečení provádíme propíchnutím špejlí - pokud na ní nejsou zbytky těsta, je hotovo. 

Autor: Adéla Brokešová