Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Souhlasím

Domácí mazanec

Kváskový domácí mazanec ozdobí Váš velikonoční stůl.

 

Suroviny:
  • 1 lžíce  kvásku,
  • 500 g   polohrubé mouky,
  • 250 ml mléka,
  • 100 g cukr moučka,
  • 100 g tuk,
  • 2 žloutky,
  • 1/2 čl soli,
  • 1 vanilkový lusk - vydlabat,
  • rozinky a mandle,
  • 100 g mouky + 100 ml mléka + kvásek se nechá přes noc rozkvasit.
Domácí mazanec

 

Postup:

Ráno smíchám kvásek se zbytkem mouky a mléka, nechám tak půl hodiny v klidu na lince.

Mezitím si navážím a připravím ostatní suroviny. Po půlhodině zadělám těsto se zbytkem surovin a nechám 45 min. kynout. (Je takové řídké, ale překládáním na pomoučeném stole se to napraví.) Po 45 ti minutách popřekládám na pomoučeném stole a zase 45 minut nechám kynout (toto překládání se opakuje). Překládám tak dlouho, dokud se těsto nelepí. Utvořím mazanec, uložím na plech a nechám 2 hodiny přikryté kynout.

Po dvou hodinách potřeme vajíčkem s mlékem a necháme kynout 2 hodiny.Pečeme ve vyhřáté troubě asi 60 minut podle trouby.

 

Autor: Janatová Iveta