Cizrna je vhodnou součástí dietního jídelníčku, ale také jídelníčku vegetariánů, těhotných žen a dětí. Má jemně oříškovou chuť a poskytuje mnoho možností pro potravinářské využití.
Cizrna je známá po tisíce let. Již od středověku byla upřednostňována jako strava pro nemocné. Do popředí zájmu se dostává tato bio potravina teprve poslední dobou a to zejména díky obsahu prospěšných látek pro lidský organismus. Díky své chuti ji můžete připravovat také svým dětem. Cizrna udržuje hladinu cukru v krvi a neobsahuje lepek, proto je vhodná pro celiaky a diabetiky.
Konzumace cizrny vám může pomoci stimulovat tvorbu kolagenu a zlepšit stav chrupavek a pojiv, snížit hladinu cholesterolu, příznivě působí na peristaltiku střev, trávení a detoxikaci organizmu.
- vysoké množství sacharidů
- v sacharidech je nejvíce zastoupen škrob – cca 47% a rozpustné cukry 5-9%
- cizrna obsahuje 15-30% bílkovin
- cizrna obsahuje vlákninu
- je bohatým zdrojem vápníku, lysinu a mastných kyselin (kyseliny listové, linolové) které nás chrání před onemocněním srdce a cév
- bohatým zdrojem železa - obsahuje 3x více než maso
- cizrna je také zdrojem fosforu, hořčíku, zinku
- z vitamínů obsahuje nejvíce kyselinu pangamovou neboli vitamín B15, který je vynikajícím antioxidantem
- také obsahuje vitaminy B2 a B6, E, C a provitamín A