Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Souhlasím

Vegetariánské recepty

Nabízíme zde přehled vegetariánských receptů od polévek, přes dezerty až k hlavním jídlům. Jídla jsou bezmasá a především zdravá. Vegetariánství a zdravý životní styl k sobě nepochybně patří. Málokterý vegetarián si dopřeje smažený lilek s hranolkami. Využijte tedy této nabídky receptů a inspirujte se zdravým vařením.

Postupně budeme přidávat další recepty.

 

Fazolové lusky s česnekem a uzeným tofu jsou skvělým rychlým obědem pro každého.

fazolové lusky

Pohankové muffinky jsou výborné nejen jako dezert, když vás honí mlsná, ale i bez výčitek, jako dobrá snídaně s hrnkem dobrého kakaa.

muffinky

Tato majonéza vám poslouží jen tak na chleba nebo jako skvělý základ jakékoliv pomazánky.

Hraškonéza

Bramborové placky jsou jedním z nejoblíbenějších jídel. Dají se jíst téměř s čímkoli. 

Bramborové placky a míchané tofíčka

Nic jednoduššího a nic dokonalejšího neexistuje.                                          

Hummus

Čerstvě upečený, ještě teplý pita chléb je skvěly ke všemu co máte rádi.

pita chléb

Opět jídlo s chutí a vůní orientu.                                         

Cuketa na kari

Pokud koření s vůní orientu a kurkumu spojíte s kokosovým mlékem, zaručeně se skvěle najíte.

Květák na kari s kokosovým mlékem 2

Když nevím co uvařit k obědu, cizrna na paprice je vždy dobrá volba.         
 

Focaccia je italský chléb, který si můžete připravit kdykoliv  na něj dostanete chuť.

Tyto placičky jsou velice jednoduché a opět nám postačí jen pár ingrediencí.

Palačinky plněné čímkoliv jsou nejlepším začátkem dne.

Rychlá a hustá gulášová polévka na kterou nám postačí jen dobré brambory, mrkvička a Hráška.

Základ této omáčky je doma připravovaná mandlovo-rýžová smetana, kterou si můžete i naředit a použít jako mléko.

Variant na smetanové a "sýrové" omáčky je spousta.

Neodolatelná koprová omáčka určitě nadchne všechny.

Chuť těchto párečků je skvělá.

Pizzu si můžete udělat ze surovin, které máte nejraději, nebo spíše, které najdete doma. 

Kombinace čokolády a banánů mě snad nikdy neomrzí.

Dýně posiluje imunitní systém a má blahodárný vliv na nervy a zrak.                     

Když už pečivo, tak domácí.

Příprava krémových polévek je náramně snadná a výsledek je vždy perfektní.

Nepečené dorty jsou jednoduché a velmi chutné.                                     

Čokol.-švestk. dost_orez

Tito zdraví a křupaví ježci jsou ideálními společníky na cesty.

Chutné a pěkné na pohled. Velké těstovinové mušle můžeme plnit čerstvým salátem a přímo podávat nebo naplnit zeleninovou směsí a zapéct.

Plněné Conchiglioni_orez

Mangold připravený na způsob špenátu je opravdu vynikající. Má výraznější ořechovou chuť a je lehce nasládlý.

Celozrnné špag._orez

Jedna z inspirací na zpracování přerostlých cuket je cukeťák.

Cukeťák na plech

Kdo by neměl rád plněné knedlíky? Tyto se dají plnit na sladko i na slano.

Houby obsahují až 90 % vody, proto je vhodné je usušit, zlehka propepřit a skladovat ve skleničce. Když přijde chuť na houbovou příchuť jsou pak vždy po ruce.

Fazol.lusky s houb._orez

Variace mnoha zdravých chutí. Jídlo přímo ze zahrádky.

Rýžové těstoviny s cuketou a Tofu lečo_orez

Vegetariánským gulášem jistě neurazíte své hosty.

Segedínský guláš_orez

Zdravé mlsání jak pro dospělé, tak pro děti.

Vločkové sušenky_orez

Mrkev a jablka patří k sobě. Vynikající kombinace těchto dvou chutí.

Mrkvový koláč s jablky_orez

Pokud vám doma ještě zbyli nějaké švestičky, určitě doporučuji upéct tento vynikající švestkový tofu koláč.

Švestkový tofu koláč_orez

Tento dort s řepou pečeme v mnoha podobách celkem pravidelně. Je velice chutný a pěkně vláčný. Jeho chuť je nezaměnitelná i díky karobu. A ta barva...

Tento koláč je příjemně sladko kyselý díky červenému rybízu. Ale určitě se dá nahradit jakýmkoliv ovocem.

Podzim přímo vybízí k tomuto receptu. Dýně dozrávají a vy si můžete dopřát dobré jídlo obsahující vlákninu, železo, hořčík, Beta karoten a mnoho dalších zdraví prospěšných látek.

Vegetariánské kari s cizrnou a dýní

Kombinace cukety, brambor, mrkve a cibule. 

Vegetariánský zeleninový nákyp

Papriky plněné směsí tvarohu, podušenou zeleninou a rýží.

Vegetariánské plněné papriky

Karbanátky z červené čočky, brokolice a mrkve. Servírujeme s bramborovou kaší nebo na studeno. 

vegetariánské karbanátky

Výborná zeleninová směs s žampiony.

Vegetariánská pečená zelenina

Ve vegetariánském guláši jsou na místo masa použity žampióny. Navíc je obohacen o zakysanou smetanu a strouhaný sýr.

Vegetariánský guláš

Hustá polévka bez jíšky, posypaná oříšky. Zdravá energetická polévka pro všechny.

hustá cizrnovo-bramborová polévka s mangoldem

Výborná dýňová polévka s cuketou, mrkví a smetanou.

Chřestová polévka vám dodá imunitu. Obsahuje vysoký podíl vitamínu C a kyseliny listové. Doporučuje se konzumovat v těhotenství.

Cizrnová polévka se zakysanou smetanou. Příznivé účinky cizrny na zdraví si můžete přečíst zde.

Vegetariánský boršč s rajčaty, brambory, řepou a zelím.

Pro nenáročné kuchaře klasická čočková polévka bez uzeniny.

Omáčka se zakysanou smetanou s brusinkami a jako náhrada masa použitý sýr tofu.

Klasická rajská omáčka s tofu či ďobáčky.

 

Další recept na plněné papriky. Náplň je v tomto případě tvořená sojovým granulátem, sýrem a rýží.

Jednoduchý recept na koprovou omáčku s vejcem.

 

Segedínský guláš se sojovými kostkami.

Lilek je mezi vegetariány velmi oblíbenou nahrážkou masa, spolu se sójou a tofu. Proč tedy nezkusit na místo vepřo-knedlo-zelo lilko-knedlo-zelo?

Karbanátky z tempehu, vajíčka, celozrnné mouky a klasu.

"Kuře na paprice" s tofu. Zdravější varianta tohoto oblíbeného jídla.

Španělský ptáček s tofu sýrem a hořčicí.

Uzený tempeh se smetanou a rukolou. Jako přílohu doporučujeme těstoviny. 

Burger nemusí být vždy hovězí či kuřecí. Zkuste si doma naservírovat sojový tempeh se zeleninou v sezamové bulce.

Nádivka bez masa s uzeným tofu, špenátem, kopřivou a vejci.

Stačí pouze 3 ingredience, které jsou téměř vždy v každé kuchyni a za chvilinku si můžete dopřát tuto lahodnou polévku.

Velmi jednoduchý a rychlý oběd, který zvládne každý. Pokud máte rádi těstoviny a rajčátka určitě ho vyzkoušejte. 

Pokud jste ještě nezkoušeli portobello žampióny určitě neváhejte. Jsou velmi šťavnaté, masité až krémové. Prostě neodolatelné.

Zeleninových karbanátku se dá udělat nekonečné množství. V kombinací s luštěninou a obilovinou se stanou plnohodnotným jídlem.

Pomalu dušená s hříbky na kmínu je výtečná.

Máte chuť na burger? I vegetariánská varianta může být pochoutkou. Dají se naplnit čímkoliv a výsledek je pokaždé vynikající. Stačí jen trošku fantazie a skvělá večeře je na světě.