Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Souhlasím

Rohlíčky, bagetky či houstičky

Pečení domácího pečiva vypadá složitě, ale stačí jen začít a sami uvidíte, že na tom nic není.

 
Co budeme potřebovat:  
  • 500g polohrubé pšeničné mouky (kombinace různých mouk)
  • 250ml vody
  • 21g čerstvého droždí (nebo 7g sušeného)
  • 3PL olivového oleje (vegan másla)
  • 10g sušené třtinové šťávy (nebo cukru)
  • 10g soli

 

Postup:

Droždí si rozmícháme ve vlažné vodě, přidáme olej (nebo rozpuštěné zchladlé vegan máslo) a zamícháme.
V druhé míse smícháme suché ingredience (mouku, sůl a cukr).
Postupně přidáváme suché ingredience do mísy s droždím, vodou a olejem. Zapracováváme vařečkou dokud se těsto nedá zpracovat rukou.
Přendáme těsto na vál a 10-15 minut zpracováváme. Pokud se lepí, přidáme mouku.
Máte-li robota, můžete těsto zpracovat v něm.
Těsto přikryjeme a necháme kynout 1-1,5 hodiny. Během kynutí jednou přeložíme.
Poté těsto přemístíme na pomoučněnou pracovní desku a rozdělíme na 10 kousků o hmotnosti cca 75-80g. Z každého dílu vyválíme bochánek. Necháme cca 10 minut odpočinout.
Bochánky rozválíme válečkem do tvaru trojúhelníků, srolujeme a lehce poválíme, aby se nerozmotaly (viz.foto).  
Rohlíky přemístíme na plech s pečícím papírem a orosíme. Plechy zakryjeme igelitovým sáčkem tak, aby se nedotýkal rohlíků a necháme na teplém místě vykynout 45 minut (po 30 minutách kynutí si zapneme troubu aby se stihla nahřát).
Na spodek trouby vložíme starý plech nebo pekáček. Troubu si rozehřejeme na 250°C. Vložíme plech s rohlíky do trouby a na spodní plech vlijeme asi 2dcl horké vody. Tím dojde k zapaření trouby. Pečeme 7 minut. Poté vyndáme plech s vodou, troubu vyvětráme a rohlíky otočíme. Pečeme dalších 5-7 minut.
Rohlíky přemístíme na mřížku a necháme vychladnout.

Poznámka:
Z těsta můžete tvarovat zrnka, bagetky nebo zaplést houstičky. Pečivo můžete posypat různými semínky, mákem nebo kmínem a hrubou solí. Po orosení posypeme rohlíky čím je nám libo a vypouklou stranou lžičky uhladíme, aby se po upečení nesesypaly.
Pokud fandíte čistě bílému pečivu doporučuji kombinaci hladké a polohrubé mouky (1:1), alespoň nám to takhle nejvíce vyhovuje.
Celozrnné pečivo vždy kyne pomaleji, nenabyde jako těsto na světlé pečivo. Nejrychleji osychá. 

 

Na tento recept můžete zakoupit Rojikovo koření:

hrubozrnná-mořská-sůl
                   Sůl

                                                                                               Tento recept poskytl portálIveta Ondruchová

Rohlíčky, bagetky či houstičky1 Rohlíčky, bagetky či houstičky2 Rohlíčky, bagetky či houstičky