Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Souhlasím

Pohankové muffiny

Pohankové muffinky jsou výborné nejen jako dezert, když vás honí mlsná, ale i bez výčitek, jako dobrá snídaně s hrnkem dobrého kakaa.

Na tyto muffinky není potřeba žádný olej ani cukr. A přesto jsou vláčné a lahodné. Základem těsta je pohanka, vlašské ořechy a banány. Krém je zhotoven z Hrašky vanilky, takže muffinek je i bohatý na bílkoviny ;-). Krém si navíc můžete dochutit dle libosti. Můžete ho nechat vanilkový nebo přidat kakao,skořici či kávu.

 
Co budeme potřebovat:  

Ingredience na muffiny:

  • 200g světlé pohanky
  • 200g vlašských ořechů
  • 6-8ks banánu (dle velikosti celkem cca 650g)
  • 150ml rostlinného mléka (klidně může být i voda nebo smetana)
  • 4PL javorového sirupu
  • 1ČL kypřícího prášku bez fosfátu
  • 1ČL jedlé sody
  • 2ČL skořice
  • špetka soli
  • 100g kvalitní hořké čokolády

 

-čokoládu můžete nahradit borůvkami, višněmi, hruškou či banánem nakrájeným na kousky... 

Ingredience na krém:

  • 80g Hrašky vanilky
  • 400ml rostliného mléka (popřípadě vody)
  • 2PL kokosového oleje
  • 3PL citrónové šťávy
  • 4PL javorového sirupu (vanilkový cukr)
  • vanilkový lusk (pokud jste sladili krém vanilkovým cukrem není potřeba)
  • -místo vanilky můžete použít:
  • 1PL kakaa nebo 1-2ČL skořice nebo dochutit krém silnou kávou

 

muffinky

Postup:

Světlou pohanku vložíme do nožového mixéru a umeleme na mouku. Přendáme do mísy.
Vlašské ořechy nameleme nebo rozmixujeme v nožovém mixéru a přidáme k pohankové mouce.
Banány rozmixujeme se skořicí, špetkou soli, mlékem a javorovým sirupem a přilijeme k suchým ingrediencím.
Přidáme kypřící prášek, jedlou sodu a nasekanou čokoládu.
Vše pořádně promícháme a plníme do připravených košíčků velkou polevkovou lžící.
Košíčky plníme tak do dvou třetin.
Pečeme na 180°C/25-30minut.

Krém:

Hrašku Vanilku rozmícháme ve studeném rostlinném mléce metličkou a za občasného míchání vaříme na mírném ohni 20 minut.
Vznikne nám velmi hustá kaše, kterou necháme vychladnout.
Vychladlou kaši (nepanikařte, bude to velmi hustá hmota) přendáme do nožového mixéru. Přidáme kokosový olej, citrónovou šťávu, sirup a vše mixujeme na hladkou směs.
Přidáme vnitřek vanilkového lusku nebo ingredience dle chuti (kakao nebo skořici, či lžíci silné kávy...) a vše ještě promixujeme.
Naplníme si zdobící sáček a zdobíme upečené vychladlé muffiny.
Pokud chcete více krému, je potřeba do muffinku vytlačit díru, já používám tento děrovač, ale šikovná kuchařka si určitě vystačí i s hrubším koncem vařečky nebo jiným náčiním. 

 

Na tento recept můžete zakoupit Rojikovo koření:

skořice-mletá vanilka-pravá-1ks
Skořice mletá Vanilka pravá

                                                                                               Tento recept poskytl portálIveta Ondruchová

muffinky muffinky muffinky