Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Souhlasím

Pohankové bezlepkové palačinky

Palačinky plněné čímkoliv jsou nejlepším začátkem dne. A když jsou k tomu z pohanky není co víc si přát.

 
Co budeme potřebovat:  
  • 300g loupané pohanky kroupy světlá (důležité viz Poznámka pod receptem)
  • 100g vlašských oříšků
  • 400ml vody
  • 1/2  jablíčka, hrušky nebo banánu
  • 2ČL skořice (perníkové koření)
  • 2ČL vanilkového cukru (nemusí být, záleží na chuti)
  • špetka soli

Video recept:

  • Příprava těsta a pečení palačinek zde.
  • Obracení palačinek. Baštíme-nejdřív pes potom pán zde.

 

Postup:

Oříšky a pohanku si večer namočíme v dostatečném množství vody. Ráno vodu slijeme a obojí propláchneme.
Přendáme do koktejlového mixéru, přidáme kousek čerstvého ovoce, skořici,cukr,špetku soli a 400ml vody.
Mixujeme na hladké palačinkové těsto.
Na rozpálenou pánev nalijeme naběračkou těsto a pomocí naklánění pánve ho rovnoměrně rozlijeme.
Pečeme s obou stran. Palačinky navrstvíme na sebe a vložíme do trouby zapnuté na 100°C aby nám nevychladly.
Servírujeme se vším co máme rádi.

Poznámka:
Na trhu jsou k dostání dva druhy loupané pohanky. A to pohanka loupaná mechanicky a termicky. Je důležité v receptu použít světlou pohanku.
Světlá pohanka je loupaná mechanicky. Tuto pohanku poznáte podle růžovo-zelené až světle hnědé barvy. Má příjemnou vůni a po namočení vytváří "sliz". Po rozmixování je těsto krásně tekuté a palačinky drží tvar a nelepí se.
Termicky loupaná pohanka má tmavší až hnědou barvu a má nepříjemnou vůni. Po namočení nevytváří "sliz" (nebo jen velmi nepatrně). Po rozmixování je těsto husté a nedá se použít. Zkoušela jsem ho naředit, ale i poté se palačinky trhají a nedá se s nimi vůbec pracovat. Tato pohanka ztrácí schopnost se pojit.

Vhodné pohanky, mechanicky loupané: Pytlíci, Opobchod, Lagris (500g v sáčku) - běžně v obchodech.
Nevhodná pohanka, termicky loupaná: Menu gold od La Food, Arax, Lagris (375g v kartónu) - všechny běžně v obchodech.
Bohužel na většině pohanek prodávaných v běžných supermarketech se nedočte jakým způsobem byla loupaná. Kontaktovala jsem tedy výrobce a bylo mi potvrzeno, že Lagris (375g v kartónu) je loupaná mechanicky, Menu Gold a Lagris (500g v sáčku) termicky. Raději si teda pohanku kupte ve zdravé výživě nebo objednejte.

 

Na tento recept můžete zakoupit Rojikovo koření:

skořice-mletá perníkové-koření hrubozrnná-mořská-sůl
Skořice mletá Perníkové koření Sůl

                                                                                               Tento recept poskytl portálIveta Ondruchová

Pohankové bezlepkové palačinky1 Pohankové bezlepkové palačinky2 Pohankové bezlepkové palačinky3 Pohankové bezlepkové palačinky4