Co budeme potřebovat: | |
Video recept:
|
![]() |
Postup:
Oříšky a pohanku si večer namočíme v dostatečném množství vody. Ráno vodu slijeme a obojí propláchneme.
Přendáme do koktejlového mixéru, přidáme kousek čerstvého ovoce, skořici,cukr,špetku soli a 400ml vody.
Mixujeme na hladké palačinkové těsto.
Na rozpálenou pánev nalijeme naběračkou těsto a pomocí naklánění pánve ho rovnoměrně rozlijeme.
Pečeme s obou stran. Palačinky navrstvíme na sebe a vložíme do trouby zapnuté na 100°C aby nám nevychladly.
Servírujeme se vším co máme rádi.
Poznámka:
Na trhu jsou k dostání dva druhy loupané pohanky. A to pohanka loupaná mechanicky a termicky. Je důležité v receptu použít světlou pohanku.
Světlá pohanka je loupaná mechanicky. Tuto pohanku poznáte podle růžovo-zelené až světle hnědé barvy. Má příjemnou vůni a po namočení vytváří "sliz". Po rozmixování je těsto krásně tekuté a palačinky drží tvar a nelepí se.
Termicky loupaná pohanka má tmavší až hnědou barvu a má nepříjemnou vůni. Po namočení nevytváří "sliz" (nebo jen velmi nepatrně). Po rozmixování je těsto husté a nedá se použít. Zkoušela jsem ho naředit, ale i poté se palačinky trhají a nedá se s nimi vůbec pracovat. Tato pohanka ztrácí schopnost se pojit.
Vhodné pohanky, mechanicky loupané: Pytlíci, Opobchod, Lagris (500g v sáčku) - běžně v obchodech.
Nevhodná pohanka, termicky loupaná: Menu gold od La Food, Arax, Lagris (375g v kartónu) - všechny běžně v obchodech.
Bohužel na většině pohanek prodávaných v běžných supermarketech se nedočte jakým způsobem byla loupaná. Kontaktovala jsem tedy výrobce a bylo mi potvrzeno, že Lagris (375g v kartónu) je loupaná mechanicky, Menu Gold a Lagris (500g v sáčku) termicky. Raději si teda pohanku kupte ve zdravé výživě nebo objednejte.
Na tento recept můžete zakoupit Rojikovo koření:
![]() |
![]() |
![]() |
Skořice mletá | Perníkové koření | Sůl |
Tento recept poskytl portál: Iveta Ondruchová