Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Souhlasím

Pizza

Pro návštěvu, pro pohodový večer u filmu nebo když je chuť, tak i k obědu.

 
Co budeme potřebovat:  

Těsto na 2 pizzy:

  • 380g mouky (200g světlá+180g celozrnná)
  • 150-160ml vlažné vody
  • 21g čerstvého droždí (nebo balíček sušeného droždí)
  • 4PL olivového oleje
  • 1KL himalájské soli
  • 1KL sušené třtinové šťávy (cukru)

 

Rajčatový základ na 2 pizzy:

Ostatní:
  • 1 cuketa
  • 10 žampiónů
  • 1 větší paprika
  • 2 cibule
  • 2PL sušené třtinové šťávy (cukru)
  • 2PL balsamico octa
  • 2PL sojové omáčky Tamari (jakékoliv)
  • sterilizovaná kukuřice (mražená cukrová)
  • olivy
  • popřípadě špenát a uzené tofu nebo tempeh

Postup:

Těsto:
Droždí, olej a cukr si rozmícháme ve vlažné vodě.
Smícháme mouky a sůl. Přidáme rozpuštěné droždí s cukrem a olejem ve vodě.
Vypracujeme pružné nelepivé těsto. Přendáme ho do mísy, zakryjeme a necháme hodinku kynout.

Rajčatový základ:
Mezi tím si oloupeme 1 cibuli, nakrájíme ji na drobno a restujeme. Přidáme 4-5 prolisovaných stroužků česneku, sterilizovaná krájená rajčátka a provensálské koření. Prohřejeme a odstavíme. 

Ostatní:
Nakrájíme si 2 cibule na kolečka a restujeme na oleji. Přidáme sušenou třtinovou šťávu (cukr) a necháme zkaramelizovat. Podlijeme troškou balsamico octa, chvilinku podusíme a odstavíme.
Nakrájíme si očištěné žampióny na plátky a papriku na proužky. Na troše oleje vše restujeme. Přidáme sojovou omáčku, chvilinku podusíme a odstavíme.
Popřípadě spaříme špenátové listy. Na troše oleje chvilinku restujeme prolisovaný česnek, přidáme špenát, osolíme a odstavíme (nebo si připravíme špenát klasický způsobem z mraženého). 

Kompletace: 
Troubu si předehřejte na 210-220°C. Plechy na pizzu si vymažte olivovým olejem. Těsto rozdělte na dva bochánky, rozválejte do forem a propíchejte vidličkou.
Na těsto rozdělte rajčatový základ, poklaďte na kolečka nakrájenou cuketou, restovanými žampióny,paprikou a karamelizovanou cibulkou. Na jednu pizzu přidejte špenát, chcete-li nastrouhejte ještě uzené tofu nebo tempeh.
Posypte kukuřicí a olivami.
Pečte na cca 220°C/15-20 minut. V polovině pečení plechy otočte a vyměňte.

 

Na tento recept můžete zakoupit Rojikovo koření:

provensálské bazalka oregáno-dobromysl
Provensálské koření Bazalka Oregáno - Dobromysl
rozmarýn
              Rozmarýn

 

                                                                                             Tento recept poskytl portálIveta Ondruchová

Pizza1 Pizza2 Pizza3 Pizza4 Pizza5