Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Souhlasím

Pita chléb

Jako u jakéhokoliv pečiva doma připraveného i tady platí, nic není tak složité jak to vypadá. Stačí se jen nebát, péct s láskou, však to nějak dopadne.

 
Co budeme potřebovat:  
  • 1kg hladké pšeničné mouky (kombinace různých mouk)
  • 500-510ml vody
  • 25g čerstvého droždí (nebo 10g sušeného)
  • 5g sušené třtinové šťávy (nebo cukru)
  • 10g soli

 

pita chléb

Postup:

Droždí si rozmícháme ve vlažné vodě.

V druhé míse smícháme suché ingredience (mouku, sůl a cukr).

Postupně přidáváme suché ingredience do mísy s droždím a vodou.Zapracováváme vařečkou dokud se těsto nedá zpracovat rukou.

Přendáme těsto na vál a 10-15 minut zpracováváme. Pokud se lepí, přidáme trochu mouky.

Máte-li robota, můžete těsto zpracovat v něm.

Těsto přikryjeme a necháme kynout 45 minut.

Troubu si rozehřejeme na 250°C.

Po-té těsto přemístíme na pomoučněnou pracovní desku a rozdělíme na 18 kousků o hmotnosti cca 80-90g. Z každého dílu vyválíme kuličku. Necháme cca 10 minut odpočinout.

Kuličky postupně rozválíme válečkem do tvaru kulaté placky o tloušťce 3-4mm (viz.foto).

Přemístíme je na pečicí papír po 2 ks a necháme opět 10 minut odpočinout. Jinak by se nám při pečení nemusely nafouknout.

Placky vkládáme na rozpálený plech i s pečícím papírem a pečeme do nafouknutí asi 4 minuty, pak otočíme a pečeme ještě další 2 minuty.

Po upečení vložíme placku mezi dva talíře aby se zploštila a klademe je na sebe. Můžeme je vkládat do hrnce s pokličkou aby nevychladly.

Poznámka: .

Teplotu i dobu pečení si můžete upravit dle potřeby. Každá trouba peče jinak a záleží jen na vás jak chcete mít placky upečené. Či měkoučké nebo křupavější.

Pokud se vám některá placka nenafoukne, nepanikařte i tak se dá sníst ;-).

 

Na tento recept můžete zakoupit Rojikovo koření:

hrubozrnná-mořská-sůl
                      Sůl

                                                                                               Tento recept poskytl portálIveta Ondruchová

pita chléb pita chléb pita chléb pita chléb