Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Souhlasím

Pečeme perníčky

Pečení perníčků neodmyslitelně patří k vánočním radovánkám a svátkům. Perníky bývají jako prvními, které provoní Váš byt a navodí vánoční atmosféru. Jejich příprava je složitější a jsou chutnější, pokud jsou odleženější. Proto se většinou doporučuje připravovat perníčky již měsíc před Vánocemi.

Jaké koření se do perníků používá?

Základ koření do perníku je skořice, nové koření mleté, badyán, koriandr, hřebíček, fenykl. Dle chuti můžete přidat také například zázvor mletý, špetku pepře, citrónovou kůru či kapku anýzu.

Rojikovo koření nabízí již hotovou směs na perníčky pod názvem perníkovo koření.

perníkové-koření

Koupit koření můžete zde.

Jak vyrobit zdobení na perníky?

1 bílek
140 g moučkového cukru

  1. Moučkový cukr důkladně rozdrtíme. Musí zůstat pouze jemný pudr. Doporučuje se ještě přesít přes jemné sítko. Pokud v cukru necháte hrudky, bude se vám ucpávat zdobící trubička.
  2. Poté přidáme bílek a mícháme tak dlouho, až se cukr rozpustí a vznikne jemná bílá poleva.
  3. Pokud je poleva moc tuhá, přidáme pár kapek vody a naopak pokud je moc řídká, přidáme více cukru.
  4. Polevu pak naplníme do zdobícího sáčku a můžete začít zdobit. 

Doporučení:

Do polevy můžeme přidat pár kapek citrónu, bude příjemně nakyslá.
Lze také obarvit potravinářským barvivem.

 

Jaké dekorační prvky použít na perníčky?

  • klasické bílé zdobení
  • barevné zdobení - potravinářské barvivo
  • lentilky
  • perličky - potravinářské perličky
  • koření - např. badyán je v kombinaci s bílou velice krásným dekoračním doplňkem
  • mandle

perníková chaloupka

Recepty na perníčky