Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Souhlasím

Koření svařák

Zahřejte se u svařáku

Příjemně aromatická směs sušených jablek, skořice, hřebíčku a nového koření. Tato směs na svařák chutná výtečně nejen ve svařeném víně a punčích, ale dobře chutná i jako čajová směs. Doporučujeme dochutit medem a rozinkami.

 

Vyzkoušejte koření svařák v následujících receptech na svařené víno

  • Klasický domácí svařák:

Nejdříve si nachystáme koření: hřebíček, badyán, skořici celou. Poté hrnec, kde nalijeme na dno trochu vody. Do vody vložíme koření a necháme projít varem spolu s cukrem (pokud sladíme medem, přidáme jej až do hotové směsi, ať nepřesáhne teplotu 80 stupňů).

Jakmile koření pustí barvu, dolijeme víno. Můžeme použít červené, ale i bílé. Popř. mošt nebo džus. Do hrnce přidáme ještě kousek jablíčka, citrónovou kůru (nebo kolečko citrónu nebo pomeranče). V bílém svařeném víně více vynikne pomeranč.

Vše mícháme a čekáme, až se na vrchu směsi začne tvořit pěna. Poté svařák vypneme, dosladíme podle chuti a podáváme.

  • Medový svařák:

Do středního hrnce nalijte červené víno, přidejte koření svařák a víno přiveďte k varu. Hned ovšem stáhněte na minimum. Do hrnečku dejte med (můžete nahradit i medovinou), který před tím nechte ohřát na topení nebo ve vodní lázni tak, aby se roztekl a zároveň se nahřál hrneček. Pak ho zalijte horkým svařeným vínem s kořením. Rozhodně ale med nevařte spolu s vínem. Přestože by vám to usnadnilo práci, med by ztratil své cenné látky. Každý hrneček ozdobte na závěr kolečkem pomeranče.

  • Svařák s pomerančovým džusem a perníkovým nádechem: 

Potřebujete: 400 ml pomerančového džusu, 400 ml červeného vína, 100 g sušených švestek, lžičku perníkového koření a koření svařák. Všechny ingredience přiveďte k varu. Poté odstavte z plamene a nechte 15 minut odstát. 

  • Brusinkový svařák (vhodný pro děti, nealkoholický):

Potřebujete: 1 l brusinkové šťávy, 1/2 hrnku brusinek (pokud máte doma zamrazené, lze také použít), 1 celou skořici, 2 hřebíčky, 1/2 hrnku cukru krupice (řiďte se ale podle chuti dětí), špetku mleté skořice + koření svařák a rozinky.

 

Svařák se nikdy nesmí vařit. Víno v kastrůlku sice k varu přiveďte, ale s prvními bublinkami na hladině hned stáhněte na minimum. Pak nechte jen dostatečně prohřát, aby se z koření uvolnila vůně, ale neodpařoval se alkohol.

svařák

Více o koření svařák zde

Svařák