Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Souhlasím

Hummus

Hummus bych mohla jíst od rána do večera a nevím zda bych se ho někdy přejedla. Pro mě je to prostě dokonalá pochoutka. 

 
Co budeme potřebovat:  
  • 200g suché cizrny (nebo cizrnu ze skleničky či z konzervy)
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2PL tahini pasty (nebo hrst "opražených" rozmixovaných sezamových semínek)
  • šťáva s 1/2 až 1 citrónu nebo limetky
  • 2-3PL olivového oleje

 

Dle chuti:

K servírování:
  • pita chléb
  • paprika
  • mrkev
  • okurka
  • olivy
  • rajčata...
Hummus

Postup:

  • Namočenou cizrnu (alespoň 8 hodin) uvaříme v čerstvé vodě s bylinkami proti nadýmání (bazalka, saturejka nebo tymián) do měkka. Po uvaření si odlijeme trochu vody ve které se cizrna vařila a cizrnu zcedíme.
  • Pokud používáme cizrnu z konzervy také si necháme trochu nálevu na doředění hummusu.
  • Všechny ingredience vložíme do mixéru a umixujeme.
  • Ochutnáme a dle své chuti dochutíme římským kmínem, solí, pepřem a bylinkami. Popřípadě přidáme i trochu vody, kterou jsme si odlili po uvaření cizrny a tím si upravíme konzistenci dle potřeby.
  • Hummus servírujeme zakápnutý trochou oleje, přidáme čerstvé bylinky, olivy a zeleninu (paprika, okurka, mrkev) nakrájené na proužky.  


Poznámka:

Hummus můžeme rozmixovat úplně dohladka nebo ho nechat lehce s kousky.
Přidáním vody, ve které se cizrna vařila (nebo nálevu z konzervy) si upravíme konzistenci podle svého.
Při mixování někdy přidávám pár kešu oříšků.
Hummus se stane lehce krémovější. Můžete dochutit i lahůdkovým droždím.

Pokud budete cizrnu vařit, namáčejte ji alespoň 8 hodin, ale klidně i déle (v tomto případě je nutné co 8 hodin měnit namáčecí vodu, aby se cizrna nekazila!!!).

 

Na tento recept můžete zakoupit Rojikovo koření:

římský-kmín-mletý hrubozrnná-mořská-sůl pepř-černý-mletý
Římský kmín mletý Sůl Pepř černý mletý
oregáno-dobromysl
                Oregano

                                                                                               Tento recept poskytl portálIveta Ondruchová

Hummus Hummus Hummus Hummus