Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Souhlasím

Houbové recepty

Houbová sezóna je v plném proudu a proto jsme pro Vás připravili několik receptů, které milovníci houbaření jistě ocení. Jako doplněk této stravy doporučujeme použít směs Houbové koření či Houbová vega. Tato směs koření je přímo určena pro přípravu houbových pokrmů.

HOUBOVÉ KARBANÁTKY

Ingredience:

Nejdříve osmažíme cibulku, přidáme nadrobno pokrájené houby a chvíli smažíme. Poté podlijeme trochou vody, podusíme a necháme odstát. Mezitím si nakrájíme rohlíky, namočíme do mléka a poté lehce vymačkáme. Smícháme dohromady s houbami  spolu s česnekem a dvěmi vejci. Zahustíme hladkou moukou, promícháme s trochou strouhanky a až z těsta vznikne hmota, která se dá snadno tvarovat, obalíme karbanátky v troj obale a na oleji usmažíme. Podáváme s vařenými brambory nebo se zeleninovým salátem.


HOUBOVÉ PLACIČKY SE SÝREM

Ingredience:

Cibuli nadrobno pokrájíme a osmahneme, přidáme nakrájené houby a dusíme dokud se neodpaří přebytečná voda. Rohlíky mezitím pokrájíme a přelijeme smetanou nebo mlékem a necháme vsáknout a po chvilce přidáme k houbové směsi. Přidáme vejce, nastrouhaný sýr, sůl, pepř, podle potřeby strouhanku, houbové koření a dobře promícháme. Z houbové směsi vypracujeme menší placičky, které smažíme na rozpáleném oleji po obou stranách dorůžova.


HOUBOVÁ OMÁČKA SE SMETANOU

Ingredience:


Cibuli pokrájíme. Houby očistíme a nakrájíme na větší kousky. Máslo rozpustíme a orestujeme na něm cibuli. Vsypeme houby, kmín, rozdrobíme masox a dusíme. Pokud jsou houby sušší a nepouští vodu, postupně podléváme vodou. Zasypeme kořením na houby. Ve sklenici vody si rozmícháme solamyl a vlijeme k houbám, abychom omáčku zahustili. Chvilku povaříme a odstavíme. Do takto připravené omáčky vmícháme kysanou smetanu a podle chuti dosolíme a dopepříme.

Servírujeme s hovězím masem a houskovým knedlíkem.


HOUBOVÉ RIZOTO S KUŘECÍMI JÁTRY

Ingredience:

  •  houby
  • 30 g anglická slanina
  • 4 stroužky česnek (popřípadě použijte Česnek sušený, TIP: Medvědí česnek)
  • 300 g kuřecí játra
  • 1 ks malá cibule
  • 150 ml suché bílé víno
  • 4 lžíce sterilovaný hrášek
  • 150 g rýže (jasmínová rýže)
  • petržel sušená
  • rajče
  • houbové koření
  • jablko

Houby podusíme na cibulce, přidáme kostičky jablka a necháme být. Játra očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. Rýži přelijeme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky. Hrášek necháme okapat.

Na malém množství másla opečeme malé kousky jater doměkka. Opepříme, osolíme a odložíme stranou.

Na oleji rozškvaříme slaninu, na které zpěníme nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme rýži a vše zprudka restujeme asi 5 minut. Potom přilijeme bílé víno a mícháme tak dlouho, dokud se neodpaří. Takto připravenou rýži podlijeme vývarem, přidáme houby i s výluhem a zvolna dusíme doměkka.

Do připravené rýže vmícháme měkká játra a okapaný sterilovaný hrášek. Směs prohřejeme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Zasypeme houbovým kořením.

Houbové rizoto s kuřecími játry podáváme sypané nastrouhaným sýrem. Zdobíme usekanou petrželkou a rajskými jablíčky.


CHLUPATÉ NOKY S DUŠENÝMI HOUBAMI

Ingredience:

Oloupané brambory nastrouháme, částečně slijeme vodu, přidáme vejce, žloutek, pepř, sůl, polohrubou mouku a těsto dobře promícháme. Lžící namočenou ve vodě vykrajujeme nočky a ihned je zavařujeme do vroucí osolené vody. Za občasného promíchání vaříme 8 minut. Vyndáme dírkovaným cedníkem a okapané promícháme s dušenými houbami (na sádle zpěníme cibulku, přidáme nakrájené houby, kmín, pepř, houbové koření sůl a dusíme doměkka).


HOUBOVÝ GULÁŠ

Ingredience:

Drobně nakrájenou cibuli osmahneme na sádle, přidáme papriku a po zpěnění nakrájené houby a houbové a ostatní koření. Dusíme do vysmahnutí. Pak houby zaprášíme moukou, necháme osmahnout, zalijeme trochou vody s rozmíchaným masoxem, osolíme, povaříme. Podáváme s pečivem nebo knedlíkem či noky.

TIP: K tomuto receptu můžete využít i koření Gulášové koření.


HOUBOVÝ PREJT

Ingredience:

Na rozpuštěné slanině osmahneme dozlatova nakrájenou cibuli, přidáme drobně nakrájené houby a dusíme doměkka. Osolíme, opepříme, posypeme drceným kmínem. Na kostičky nakrájené housky namočíme v mléce a necháme 20 minut stát. Vmícháme do hub, přidáme vejce, strouhanku, utřený česnek (podle chuti), majoránku a dochutíme. Směs dáme na tukem vymazaný pekáček a zapékáme asi 30 minut v horké troubě.


HOUBOVÉ TOUSTY

Ingredience:

Očištěné houby nakrájíme, osolíme, přidáme koření a podusíme na másle. Zalijeme vejci rozšlehanými se smetanou a mícháme do zhoustnutí. Směs natřeme na plátky veky, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme v troubě nebo grilu.


KARBANÁTKY Z OVESNÝCH VLOČEK A HUB

Ingredience:

Houby podusíme na osmažené cibulce. Mezitím ve slané vodě uvaříme i ovesné vločky na hustou kaši. Nakrájenou cibuli osmažíme na sádle, přidáme nakrájené houby. Do ovesné kaše vmícháme houby, nasekanou petrželku, žloutky, osolíme a opepříme. Na prkénku posypaném strouhankou tvarujeme karbanátky, obalujeme v rozšlehaných bílcích a na rozpáleném oleji smažíme.


HOUBOVÉ LEČO

Ingredience:

Všechny suroviny zahřejeme k bodu varu. Odstavíme, necháme 2 hodiny uležet a octový macerát přecedíme. Nakrájíme na malé kousky do mísy 1 a půl kg hub, osolíme, promícháme. Necháme v chladu asi 12 hodin uležet. Pak je vidličkou rozmačkáme a podusíme s trochou octového macerátu pod pokličkou. Pak prolisujeme přes síto, dolijeme zbytek macerátu, povaříme a horké plníme do sklenic. Sterilujeme, asi 30 minut při 100 °C.


HOUBOVEC

Ingredience:

Do mísy nakrájíme na kolečka 4 rohlíky nebo housky a zalijeme mlékem, aby nasákly. Menší cibuli nakrájíme a usmažíme na tuku, přidáme 3 stroužky utřeného česneku, trochu soli, 2 lžíce dětské krupičky, pepř, houbové koření a 2 vejce. Vše zamícháme. Uvaříme v troše vody sušené houby, jemně je nasekáme a i s vodou je zamícháme do směsi. Dáme do vymaštěného pekáče a v předehřáté troubě upečeme. Houbovec snese jakékoliv množství sušených nebo i čerstvých hub (ty musíme předem podusit), čím více, tím je chutnější.


ŠPAGETY S HOUBAMI A ZELENINOU

Ingredience:

Na tuku osmažíme 1 nakrájenou cibulku, přidáme 250 g hub, 150 g uzeniny na kostičky nakrájené, 2 lžíce kečupu, sůl, pepř, sladkou papriku a houbové koření. Podusíme a smícháme s 300 g uvařených špaget, lžící másla. Na talířích sypeme strouhaným sýrem, smíchaným s pažitkou.


HOUBY V OCTU

Ingredience:

  • čerstvé houby
  • nálev

Nálev:

 

Všechny uvedené ingredience na nálev přivedeme k varu a necháme vychladnout. Hříbky očistíme, pokrájíme na plátky, menší kousky necháváme vcelku a přibližně 10 minut je povaříme v osolené vodě. Slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Houby naskládáme do sklenic, přelijeme studeným nálevem, uzavřeme víčky a ukládáme na tmavé, chladné místo.


KRÁLÍK A KUŘE V HOUBOVÉ OMÁČCE

Ingredience:

  • 3 lžíce koření na kuře (TIP: Zlaté kuře)
  • 300 g houby
  • 3 - 4 lžíce hladká mouka
  • 2 ks cibule
  • mléko
  • 1/2 kg králičí maso
  • 1 - 2 hrnky voda
  • 1/2 kg kuřecí maso
  • 4 stroužky česnek (dá se nahradit i česnek sušený)

Na másle osmahneme nasekanou cibuli, přidáme vykostěné a na kousky nakrájené maso z králíka a opečeme. Pak přidáme kuřecí stehna, posypeme kořením, přidáme nakrájený česnek a přikryjeme poklicí. Necháme opékat, podle potřeby podlijeme vodou.

Je-li maso měkké, přidáme houby (mražené nebo nakládané ve slaném nálevu), osolíme a necháme krátce podusit. Opět podle potřeby podléváme.

V hrnku rozmícháme hladkou mouku s vodou a přilijeme ji k masu. Lze přilít i trochu mléka. Krátce provaříme.

Houbovou omáčku s králičím a kuřecím masem podáváme s houskovým knedlíkem.

TIP: K tomuto receptu můžete využít i koření Králičí a skopovéNasi goreng.


RYZCOVÁ OMÁČKA

Ingredience:

  • nadrobno nakrájená cibulka
  • ryzce
  • máslo (sádlo)
  • sůl, pepř
  • bílé víno
  • smetana

Ne rozpáleném sádle|másle dozlatova osmahneme cibulku. Přidáme ryzce, které lehce orestujeme, přilijeme bílé víno a necháme zlehka podusit dokud se víno neodpaří. dochutíme solí a popř. pepřem. Nakonec přidáme smetanu a necháme provařit. Příloha je na každém z vás.


KUSKUS S HOUBAMI

Ingredience:

  • kuskus,
  • olej, sůl, pepř,
  • cibule, česnek,
  • citronová šťáva,
  • směs hub (sušené a třeba i čerstvé, hlavně ne blemcavé),
  • lilek,
  • balkánský sýr,
  • sušená rajčata,
  • hořčice, směs bylinek. 

Pokud nemáte sušená rajčata je jednoduchá pomoc. Rajčátka nakrájíme na kolečka (lepší jsou cherry) a poklademe na olejem pokapaný plech, posypeme bazalkou a orgánem a pomalu pečeme v troubě při 120 – 150°C. Místo pečení v troubě můžeme využít pomalejší pečení na pánvičce.

Pokud použijeme lilek nejprve ho musíme nechat „vyplakat“. To uděláme tak, že lilek nakrájíme na kolečka, poklademe na talířek a nasolíme, až z něj vyteče voda, osušíme a totéž uděláme z druhé stran.

Sušené houby povaříme a pokrájíme na menší kousky.

Nejprve osmahneme cibulku, přidáme na kostičky nakrájený lilek (cuketu, papriky). A důkladně orestujeme, přidáme houby a sušená rajčátka, můžeme osolit.

Kuskus připravíme následujícím způsobem: na suché pánvi ho lehce osmahneme do zlatava, pozor musíme dělat pozvolna a když začne hnědnou tak velice pomalu a opatrně jinak kuskus spálíme. Následně zalijeme horkou vodou, přibližně 2x větší množství než kuskusu. Přivedeme k varu a promícháme.

Na plynu ztlumíme na minimum, v případě elektriky sporák vypneme, zakryjeme pokličkou a necháme až se všechna voda vypaří a vsákne.

Do hotového kuskusu vmícháme připravenou směs, ochutíme solí, pepřem, vmícháme prolisovaný česnek, přidáme lžíci plnotučné hořčice a pokapeme citronovou šťávou, důkladně promícháme. Na talíři posypeme na kostičky nakrájeným balkánským sýrem. 

TIP: K tomuto receptu můžete využít i koření Meat masalaTandori masala.


HOUBOVÝ ZÁVIN Z PIVNÍHO TĚSTA

Ingredience:

NÁPLŇ:

  • cibule, chilli papričky,
  • olivy,
  • směs sušených hub,
  • tvrdý sýr,
  • česnek,
  • kečup na potření těsta,
  • sůl,
  • pepř,
  • kmín,
  • vejce,
  • olivový olej. 

PIVNÍ TĚSTO:

  • 150g omegy,
  • 0,5l piva,
  • 0,5kg polohrubé mouky,
  • špetka soli.
  • Lze nahradit listovým těstem.

Na olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli s jemně nasekaným česnekem + přidáme chilli papričky. Když je cibulka dozlatova přidáme předem namočené houby a posekané olivy, podle chuti přidáme sůl, pepř, kmín. Lehce podusíme. Je možné houby předem povařit. Místo sušených hub, můžeme samozřejmě použít i čerstvé.

Z těsta si rozválíme tenkou placku přibližně obdélníkového tvaru. Potřeme lehce kečupem, poklademe vychladlou náplní a posypeme nastrouhaným sýrem.

Zabalíme jako závin, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme při 180°C dokud se to neupeče. V mém případě pečení trvalo přibližně 45 min.


VÁCLAVKOVÝ GULÁŠ

Ingredience:

Na oleji nebo sádle osmahneme cibule nakrájené nadrobno téměř do tmavě-hněda. Přisypeme mletou červenou papriku, krátce osmahneme a zalijeme vývarem nebo vodou. Vložíme václavky/ pouze hlavičky, které necháme vcelku, jenom velké překrojíme napůl. Hodně zmenší svůj objem . Přidáme špetku kmínu,sůl. bujón, a sušené pokrájené feferonky. Povaříme cca 20 min. Poté zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě a ještě krátce povaříme, až bude šťáva pěkně lesklá.
Podáváme s nakrájenou cibulí na měsíčky a knedlíkem.


zdroj:

http://www.vareni.cz/

http://ohoubach.cz/

http://www.nahouby.estranky.cz/clanky/houbove-recepty.html

www.toprecepty.cz

 

 

houby s vepřovou panenkou Fazolové lusky s houbovou omáčkou 2 houbové-koření houbové rizoto s kuřecími játry Houby
vega-houbová Houbové recepty Houbové recepty vega-houbová Houbový guláš