Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Souhlasím

Co s úrodou rajčat?

Letošní sezóna je velice plodná na rajská jablíčka. Ale co dělat s kilogramy rajčat, pokud už vám nechutnají jako příloha k běžnému jídlu?

Nabízíme vám několik tipů, jak s rajčaty naložit.

RECEPTY

Plněná vaječná rajčata s nivou

Na tento recept budeme potřebovat:

  • niva
  • vajíčka
  • petrželka
  • sůl
  • pepř
  • cibule

Nejdříve si vybereme několik větších pevnějších rajčat, která rozpůlíme a vydloubneme vnitřek. Poté si rozehřejeme troubu, a než se teplota vyšplhá na 200 stupňů, připravíme si směs. 

Směs: osmažím nadrobno nakrájenou cibulku, lehce opražím a poté přidám vajíčka, sůl a pepř. Jakmile budou zamíchaná a usmažená, přidám ještě nakrájenou petrželku a směs vložím do nakrájených rajčat. Vrch posypu strouhanou nivou a vložím do trouby. Rajčata nechám péct 15 - 20 min.

Směs lze připravit také z masových mletých směsí.

Na tento recept doporučujeme použít koření:

pepř-černý-mletýpetržel-sušenáčubricabazalka


Nakládaná rajčata

Na tento recept budeme potřebovat:

  • 1 kg rajčat
  • 2 lžičky mořské soli
  • 2 lžičky krystalového cukru
  • 1,5 lžičky sušeného oregana
  • 1,5 lžičky sušené bazalky
  • olivový olej
  • 10 stroužků česneku
  • 100 g zelených oliv plněných chilli papričkou

Nejdříve rozehřejeme troubu na 200°C, a než se nám zahřeje, nachystáme si rajčata. Ty si rozkrojíme napůl a vyskládáme je na plech. Posypeme solí, cukrem, bazalkou, oreganem, a na závěr polijeme olivovým olejem.
Poté vložíme plech do trouby, kterou na dvě hodiny vypneme. Dvířka po celou dobu neotvírejte. Po dvou hodinách opět nastavíme na 200°C a až dosáhne požadované teploty, opět vypneme. Postup opakujeme ještě dvakrát. Celkem by měla rajčata strávit v troubě 8 hodin.

Sušenými rajčaty naplníme sklenice, prokládáme kolečky oliv a plátky česneku a zalijeme olejem.

Na tento recept doporučujeme použít koření:

hrubozrnná-mořská-sůloregáno-dobromyslbazalkačesnek-sušený


Rajčata s mozarellou a bazalkou

Na tento recept budeme potřebovat:

  • 200 g mozzarella 
  • bazalka 
  • mořská sůl
  • 1 lžička balzamikového octu 
  • 4 ks rajčat 
  • 2 lžičky olivovového oleje

Rajčata nejdříve omyjeme a nakrájíme na tenčí plátky. Mozarellu slijeme z nálevu a také nakrájíme na tenké plátky.

Na talíř skládáme na střídačku mozzarellu a rajčata, které skládáme do kolečka. Lehce talíř osolíme, opepříme, pokapeme octem a olivovým olejem. Na povrchu ozdobíme lístky bazalky.

Rajčata s mozzarellou a bazalkou podáváme ideálně s opečeným toustem nebo bagetkou.

Na tento recept doporučujeme použít koření:

hrubozrnná-mořská-sůlbazalka


Smažená rajčata v sýrovém těstíčku

Na tento recept budeme potřebovat:

  • rajčata
  • olej
  • bílé víno
  • sýr
  • polohrubá mouka
  • vejce
  • pepř
  • bazalka
  • sůl

Vybereme několik větších tvrdších rajčat, která důkladně opláchneme, osušíme a nakrájíme na tlustší plátky. Plátky rajčete osolíme, opepříme a posypeme bazalkou.

Sýrové těstíčko:  smícháme vajíčka, nastrouhaný sýr, víno a mouku. Než rajčata obalujeme, necháme těstíčko hodinu odležet.

Plátky rajčat v těstíčku jeden po druhém namáčíme a ihned vkládáme do rozpáleného oleje.

Hotové kolečka podáváme s vařeným bramborem či jinou přílohou.  

Na tento recept doporučujeme použít koření:

hrubozrnná-mořská-sůlpepř-černý-mletýbazalka


Rajská omáčka

Na tento recept budeme potřebovat:

  • 3 ks bobkový list
  • 5 ks celé nové koření 
  • 4 ks rajčatový protlak 
  • 10 ks celý černý pepř
  • 3 lžíce hladké mouka
  • 500 g hovězí krk
  • skořice
  • hřebíček
  • sůl

Pokud chcete, aby vaše rajská omáčka měla šmrnc, udělejte základ z hovězího vývaru. Tzn., do hrnce si dejte trochu vody, osolte, přidejte hovězí krk a vařte do měkka. 

Mezitím si v druhém hrnci osmažte cibulku, přidejte koření a zasypte moukou. Základ nechte opražit a pak za stálého míchání zalijeme vývarem. 

Stranou si rozmíchám protlak s trochou vody a přidám do omáčky. Poté už jen povaříme a dochutíme solí, cukrem a skořicí.

Na tento recept doporučujeme použít koření:

bobkový-list-celýnové-kořeníhřebíček-celýpepř-černý-celýskořice-mletá


Klasická rajská polévka

Na tento recept budeme potřebovat:

  • 3 ks bobkový list
  • 2 dcl rajčatový protlak 
  • 1 l voda 
  • 3 špetky tymiánu
  • 3 stroužky česneku 
  • 1 ks cibule 
  • 7 kuliček celého nového koření
  • 10 kuliček pepře černého celého
  • pepř mletý
  • sůl
  • olej
  • cukr
  • skořice
  • smetana

V hrnci osmáhneme nakrájenou cibuli, česnek, bobkový list, nové koření a pepř. Až cibulka zesklovatí, přidáme protlak, trochu vody, tymián a hřebíček. Dochutíme cukrem, skořicí, solí. NA závěr přidáme smetanu na vaření a chvilku provaříme. Poté podáváme s těstovinou, rýží nebo nočky.

Na tento recept doporučujeme použít koření:

pepř-černý-mletýpepř-černý-celýnové-kořenískořice-celátymiánhrubozrnná-mořská-sůl


Rajská polévka s kuřecím masem a fazolkami

Na tento recept budeme potřebovat:

  • 1 l kuřecí vývar 
  • 1 konzerva bílých fazolí
  • 1 kg rajčat
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku 
  • 2 ks bobkového listu 
  • 200 g kuřecích prs
  • 250 ml rajčatového pyré
  • 1 hrst zelených fazolků
  • petrželka
  • mletý pepř
  • sůl
  • cukr moučka

V hrnci dáme smažit drobně nakrájenou cibulku a prolisovaný česnek. Přihodíme kousky kuřecího masa a cca 5 minut opékáme. Poté přidáme vývar, rajčatové pyré, rajčata, bobkový list, oba druhy fazolí (z konzervy scezené), cukr, sůl, pepř a vaříme 10 minut.

Do polévky zavaříme nočky a před podáváním posypeme polévku petrželkou.

Na tento recept doporučujeme použít koření:

pepř-černý-mletýpepř-černý-celýhrubozrnná-mořská-sůlbobkový-list-celýčesnek-sušený


Domácí kečup

Na tento recept budeme potřebovat:

  • 25 dkg jablko
  • 3 ks hřebíček
  • 150 ml 8% ocet 
  • 5 kuliček celého nového koření 
  • 25 dkg cibule
  • 2 kg rajče
  • 1 špetka mletá skořice
  • 10 kuliček černý pepř celý
  • 1 lžíce soli 
  • 150 ml vody 
  • 2 ks bobkového listu 
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 15 dkg cukru

Do hrnce vložíme přepůlená, hodně zralá rajčata, očištěná jablka i se slupkou a oloupanou, nahrubo nakrájenou cibuli.

Poté přidáme ocet, cukr a veškeré koření. Za občasného míchání vaříme směs cca hodinu, až do zhoustnutí.

Jakmile máme směs uvařenou, ponorným mixérem vše rozmixuji. Kečupovou směs propasírujeme přes husté síto a kečup si horký nalijeme do skleniček. Kečup sterilujeme 20 minut.

Na tento recept doporučujeme použít koření:

hřebíček-celýskořice-mletánové-kořeníbobkový-list-celýbobkový-list-celý

 

Cherry rajče